Vi som älskar att paddla kajak och blivit bekväm med att paddla vår, sommar och höst funderar kanske på att testa detta med vinterpaddling? Och endel gör det redan. För att skapa mer lärande kring detta med vinterpaddling bestämde sig Umeå Kanotklubb att skapa ett digitalt lärpass för att dels informera om det vi erfarit kring just arktisk vinterpaddling då vi har mycket snö och is längs Umeås kust vintertid. Men också för att skapa ett forum där de som redan paddlar på vintern kan lägga till kunskaper så vi får ett fantastiskt bra lärpass.
Ett Harryår är när man paddlar minst en gång varje månad under ett år.
Att förklara det magiska med vinterpaddling, är inte bara tystnaden och siktdjupen som är klara då algerna sover. Kustremsan i vinterskrud och upplevelsen att glida fram i kajak bland snö och is är helt enkelt en annan under vintern. Även djuren man ser vintertid rör sig med annan känsla för årstiden.
Endel utmanar sig med ett sk Harryår dvs att man paddlar minst en gång varje månad under ett år. En utmaning som ter sig lite olika utmanande beroende på var man bor så klart. I norra Sverige, som t.ex. Umeå, så kan isen ligga tjock om man har otur december - mars. Och då gäller det att "jaga" dagar och platser med öppet vatten.
Kustremsan i vinterskrud och upplevelsen att glida fram i kajak bland snö och is är helt enkelt en annan under vintern.
Att paddla är förenat med potentiell risk. Men hur riskelimierar man? Det och hur man får ut maximal upplevelse samtalade vi om digitalt 28 november 2023.
Presentationen/erfarenhetsutbytet lockade 30 digitala incheckningar på mötet, deltagare från hela Sverige och Finland. Några som vill komma igång med vinterpaddling. Och andra som paddlat vintrar förut. Mötet var helt öppet då det var digitalt att ansluta till. UKK började med ett intro för inspiration till dialog.
Sedan öppnade vi upp för dialog eftersom mötet var ett erfarenhetsutbyte både för den som redan vinterpaddlar och den som vill börja.
Mikael i Vasa Kanotklubb inspirerade med denna paddling (se det underbara filmklippet nedan) de gjort bara någon dag innan vi hade denna träff. Och kunde konstatera att detta med att öva att bada i kallt vatten är en god idé. Vilket han fick öva även när han gått kurs i långfärdsskridskor.
På det digitala erfarenhetsutbytesmötet gick UKK först igenom 5 delar vad man ska tänka på rent i klädväg, kajakväg men också hur man kan riskeliminera.
Sedan hade vi en öppen dialog med erfarenhetsutbyten där alla deltagare kunde interagera med erfarenheter och frågestund. Oavsett om man vinterpaddlat eller ej ställdes frågor. Bland det som kom upp var t.ex:
-Testa din utrustning väl innan du ska ut i skarpt läge var vi alla överens om är en god idé.
-Leta likasinnade vänner, paddla inte ensam. Kontakta en klubb.
-Kanske UKK kan ordna något tillfälle kring påsk då de som vill testa vinterpaddling för första gången kan göra det tillsammans? I dagsläget har vi inte någon turledare som vill ta sig an den utmaningen riktigt men vi tar med oss önskemålet till turledaregruppen. Målgruppen är snäv.
-De som ska göra ett Harryår 2024 borde kanske ha en egen chatgrupp för att framförallt riskeliminera och inspirera de riktiga vintermånaderna? Det kanske är den vägen man kan börja hitta likasinnade för att göra det till en tydligare klubbaktivitet?
-Ska vinterpaddling vara en klubbaktivitet är ju också en fråga. UKK har inte erbjudit det som en klubbaktivitet vad vi vet någonsin i organiserad form. Det har ju med ganska många faktorer varför det är så. Framförallt att det gäller att sammansätta en grupp med kompetenser för ändamålet, och detta får vi fortsätta att diskutera former för.
-Manne i UKK tipsade att det kan vara nog så bra att ta med ett par rejäla vinterskor i packningen om man måste gå iland någonstans eftersom skor är en riktigt bra grej då när man ska hålla värmen.
-Ett tips på mötet från Arne Ahlqvist som var uppkopplad från Stockholm, var en skön grej för tårna, de som rider häst har en typ av socke/galosch man kan sätta längst fram på skon. Passar utmärkt för oss som paddlar kajak också:
Avslutningsvis, är det en ny företeelse att vilja åtnjuta vintern i kajak? Nej nej nej. För dig som vill veta mer om hur det var förr i tiden... Kajaken har sitt ursprung på Nordkalotten; Alaska, Kanada, Grönland och Sibirien. Där de har använts för jakt och fiske i tusentals år. Alldeles oavsett all historia har vi idag konstmaterial i kajakerna, torrdräkter av annat slag än då, neopren och helt andra förutsättningar att leta upp information om vädrets prognos. Vi kan dessutom ta med oss en mobiltelefon! Istället för att låta bli att prata om denna aktivitet som en omöjlig vinteraktivitet, eller prata om den som enbart farlig. Har UKK landat i att det finns en enorm historik i hur kajaken under århundraden varit ett redskap året om - inte minst kring Nordkalotten. Så det måste gå att lära sig hur man gör detta till en säker och fantastisk upplevelse, med kunskap och gott omdömme, med så många hundraåriga erfarenheter fram till idag! Ja, det finns faktiskt kajakhistorier registrerade nedtecknade före Kristus rent i tideräkning! Bildbevis på detta finns att se i Arktiska Institutets Bildbank för den som vill botanisera.
Vi hoppas att vi inspirerat fler till mer kul och säker paddling, kommentera gärna under bloggen dina tankar och erfarenheter.
Vi ses på vattnet!
Comments