top of page
Sök
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Tips: Att packa med tält på kajakturen.

Uppdaterat: 20 aug. 2023

"-Vilket tält ska jag välja?"


När du paddlat kajak ett tag så kommer du kanske till nyfikenheten att ta dig en kajaktur som är längre än en dagstur. Du planerar att sova över i tält en eller några nätter. Ett utmärkt sätt att upptäcka vackra Sveriges kust. Med en vän eller med kanotklubben.Vi kommer inte gå igenom hela marknadens tält utan mer konstatera att det finns lite olika typer av tält som passar dig med kajak och prisnivåerna är "hur långt är ett snöre".





Speciellt anpassade kajaktält?

Något specifikt tält för kajakturen finns inte. Men utifrån att ställa sig själv några frågor, så blir det lättare att välja vad som passar dig och din tur bäst. Oavsett så vill man hålla nere vikten och packningens storlek. Om man ska hårdra det; Egentligen kvittar det vilket tält man väljer, bara det skyddar mot väder och vind och ryms i kajaken. Och tält anpassade för vandring/hiking är de som oftast väger minst.


Kommer du tälta ofta och inte bara i fint väder?

Hur mycket pengar ska du lägga på tältet? Så blir svaret: Hur långt är ett snöre? Det är klart att det skiljer i kvalitet mellan tält och prislägen. Men för dig som ska testa första gången kanske det går att låna av en vän, låna på Fritidsbanken eller testa ett billigare tält om det är sommar och det ska finväderspaddlas? Ska du ut på längre paddling gäller det att ha täckning för regn men också endel vind.


Hur packar man (tältet i) kajaken?

Fördelen med kajak är att den rymmer rätt mycket packning. Det viktigaste när man packar kajaken är att få jämnvikt (fören vs aktern). Sedan ut med kajaken och njut!

Men ska man i väg mer än en dagstur gäller det att prioritera vad är man har med, i synnerhet om man ska på en tur som kräver att man har med sig en del färskvatten och mat som tar mycket plats i början av turen men ”krymper” allt eftersom det dricks/äts upp. Vissa saker i din packning är livsnödvändiga, andra saker är med för att sätta guldkant på tillvaron. Men precis hur du packar din kajak är också viktigt. Så vilket tält som får plats hör ihop så klart med vad i övrigt du behöver ha med.


Ett tips kan vara att man tänker att packluckorna har olika uppgifter. Tex har man två stora och en mindre packlucka, kan man tex dela in de så att en packlucka är ”sovsaker” som tält, sovsäck mm. Den andra stora luckan är för vatten, mat och förnödenheter. Den mindre packluckan är dagens lucka för första förband, det ombyte man behöver för dagen och dagens mat. På så vis vet man var man har sakerna och skapar en logik hur man också ska packa. Man ska så klart också packa så att om man skulle gå runt, så håller sig det man har med sig torrt.


Om man ska hårdra det; Egentligen kvittar det vilket tält man väljer, bara det skyddar mot väder och vind och ryms i kajaken. Och tält anpassade för vandring/hiking är de som oftast väger minst.

DU SOM VILL SOVA SJÄLV I TÄLT – även om du paddlar med fler på turen.

1-PERSONTÄLT hos Backpackinglight.se i Umeå ger bra inspiration.

I Umeå finns det ett showroom med tält som du kan kika på på Industrivägen 10 hos Backpackinglight.


Exempel på hur ett 1-manstält kan se ut



DU SOM VILL SOVA UTOMHUS MED FULL FRIHETSKÄNSLA – även om du paddlar med fler på turen.

HÄNGMATTA hos Backpackinglight.se i Umeå ger bra inspiration.

I Umeå finns det ett showroom med tält som du kan kika på på Industrivägen 10 hos Backpackinglight.




Exempel på hur sovhängmatta kan se ut. Myggnät är att föredra. Tarp (tak) är en smart sak så dagg och regn inte stör din sömn.


Exempel på hur lite plats en sovhängmatta tar i packningen och enkelt att sätta upp. Om det finns träd.


När man är två som ska tälta eller fler, så dela upp delarna av tältet så alla tar lite var av tältet i sin kajak. Men det gäller att komma ihåg vems ansvar är det att ta vad.

DU SOM VILL SOVA I 2-MANNATÄLT

Kupoltält, alltså ett självstagande tält, är ett plus. Där finns det massor att välja mellan på marknaden, både billigare (tex för 229kr) och dyrare (tex 2495kr). Tänk på att ”pinnarna” behöver ha en längd som fungerar för din kajak. Så mäta din största packluckas möjliga längd. För går pinnarna ner, då ordnar sig ofta resten, eftersom själva tältduken oftast går att stuva om i en form som passar packluckan oavsett.

När man är två som ska tälta eller fler, så dela upp delarna av tältet så alla tar lite var av tältet i sin kajak. Men det gäller att komma ihåg vems ansvar är det att ta vad.



Exempel: Kupoltält ’Roskilde’ för 229kr från Biltema. Klarar fina sommarnätter. Och är man två som ska iväg kan man dela så att en tar ’pinnarna’ och en tar ’tältduken’ i sin packning. Samt ett dyrare exempel av kupoltält från Urberg för 2495kr för dig som kommer tälta flera gånger och i olika typer av väder/årstider.




FRITIDSBANKEN I UMEÅ

Du kan låna tält helt gratis på Fritidsbanken i Umeå.

Det ligger i Ålidhems centrum, Examensvägen 3 (bredvid Apotek Kronan), 907 30 Umeå.

Eftersom man kan låna saker upp till 14 dagar är ett tips att låna tältet någon dag innan du ska iväg så du hinner öva att packa det i god tid. Men också kolla om det finns något tält överhuvudtaget att låna som passar din kajak. För exakt allt finns inte alltid att låna, så klart.

Mer information om Fritidsbankens öppettider: https://www.fritidsbanken.se/fritidsbank/umea/




Det viktigaste när man packar kajaken är att få jämnvikt (fören vs aktern). Sedan ut med kajaken och njut!



Alldeles oavsett det tält/hängmatta du väljer så önskar vi dig en god tur!

136 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page