top of page
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Att kajaka ett Harryår; I norra Sverige

När du är ute och paddlar en varm sommardag kanske du tänker att det är årstidsbundet att paddla kajak. Iallafall om du bor där det blir vinter med is och snö. Men vid kusten och vid havet, så brukar det även de kyligaste vintrar i norra Sverige finnas ställen där det går utmärkt att paddla fina dagar även under vintern.


Tanken för att det ska räknas som ett Harryår så ska man paddla varje månad under ett år. Lättare om du bor i Skåne att hitta vatten året om, men i norra Sverige har vi is som man behöver parera.

Att paddla året runt kallar man 'Harryår' men i Umeå har vi under åren diskuterat om det inte är skillnad på att paddla året runt om man t.ex. bor där det vanligtvis inte kommer snö och is. Vi har klurat om det inte i norra Sverige borde heta 'Arktiskt Harryår'.


Det krävs nog lite mer planering att paddla under vintern i norra Sverige. Det handlar inte bara om rätt kajak, säkerhetsutrustning och kompetens kring säkerhet. Man måste också ha koll på om isen har blåst in mot land eller bort från land. Om det helt enkelt ska finnas paddelbart vatten, Säger Mikael Johansson i UKK, som gjort ännu ett Arktiskt Harryår 2022.

De fyra årstiderna


Våren är en fantastisk årstid då algerna fortfarande sover och siktdjupet kan vara rent och fint. Fåglar återvänder och ljuset.


Sommaren är härligt att paddla i sol och värme.


Hösten kan vara svår med starka vindar man behöver planera efter, men en fin höstdag med många höstiga färger i naturen är magi.


Vintern då är ännu tystare, lugnare och stilla. Siktdjupet är magiskt. En solig vårvinter under påsken när solen kan värma upp till +17C och isen har börjat spricka upp och lugnet råder. Det är en svårslagen naturupplevelse.
Har du testat att paddla varje månad under ett år? Kommer du testa?


Vi ses på vattnet!

162 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Kommentar


liv82
10. Dez. 2022

Jag skulle absolut vara med på detta som en organiserad föreningsaktivitet! Kan absolut vara värt en extra avgift som utbildningarna. /Liv

Gefällt mir
bottom of page