top of page
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Tips: Hur man klär sig säkert vid paddling

Uppdaterat: 20 aug. 2023

Paddling är en aktivitet vi kan utföra större delen av året. Med rätt utrustning, kläder och kunskap har du många fina dagar framför dig på vattnet.

Paddling är en aktivitet vi kan utföra större delen av året. Med rätt utrustning, kläder och kunskap har du många fina dagar framför dig på vattnet.


“Tumregeln är att klä sig efter temperaturen i vattnet. Och att aldrig paddla ensam.”

Säkerhet och kläder Paddling är en aktivitet vi kan utföra större delen av året. Med rätt utrustning, kläder och kunskap har du många fina dagar framför dig på vattnet. Här kommer lite idéer på hur det går att anpassa klädseln efter våra årstider.

Tumregeln är att vi behöver mer anpassade kläder och större försiktighet ju kallare vattnet är. Vattentemperaturen får styra, och vi vill känna oss bekväma med att kunna spendera 10 minuter i vattnet med det vi har på oss för dagen är en bra tumregel.

Vår På våren är det lätt att luras av varm lufttemperatur medan vattnet kan vara väldigt kallt. Torrdräkten fungerar jättebra och ger dig värdefull extratid om du hamnar i vattnet. Våtdräkt eller delat paddelställ (jacka/byxa) fungerar också men då håller vi oss gärna närmare land. -Glöm inte händer & fötter som gärna skyddas med neopren eller något vattentätt. -Samt mössan och termos med något varmt.

-Torrt ombyte med i kajaken.

Sommar Med badvänlig temperatur i vattnet blir det mer sol och vind som styr klädseln. Ta gärna med en långärmad tröja och solskydd. Det kan fortfarande blåsa kallt så regnjacka eller liknande vindtätt på överdelen kan vara skönt. -Keps och solglasögon

-Solskydd

Höst Här blir råden ungefär som för vår. Vattnet kan vara lite varmare och eventuellt tillåta lite kallare klädsel, exempelvis paddeljacka/neoprenbyxa. Ett lager av ullunderställ närmast kroppen värmer bra.

-Mössa, skor och handskar behövs.

-På senare del av hösten tar vi fram torrdräkten för att säkert ge oss ut på havet.

-Torrt ombyte med i kajaken.

Vinter Med minustemperaturer behöver vi vara extra noggranna med utrustning och klädsel. Torrdräkt, neoprenluva och lite tjockare neopren handskar håller dig varm tillsammans med ullunderställ. Kyligare dagar kan vi behöva ytterligare lager ovanpå understället under torrdräkten.

-Här får vi hantera nedisning av kajak och kläder. -Isdubbar krävs för att säkert komma i/ur vattnet. -Ta också med något varmt att dricka.

-Händerna måste ha handskar.

-Torrt ombyte med i kajaken.


Vi ses på havet!460 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page