top of page
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Vad har du för paddlingsdrömmar i sommar?

Både Umeå Kanotklubb (UKK) och Svenska Kanotförbundet (SKF) har jobbat med vision och värdegrund grundligt över åren, och gör det kontinuerligt. Varje år kollar vi att vision och värdegrund stämmer med den verklighet och samtid vi vill/kan vara med att bidra till. SKF har landat i att uppdatera vision och värdegrund, just för att ta kanotsporten in i framtiden med den samtid vi lever och verkar i och meddelade det på årsmötet.

UKK har också jobbat med dessa frågor, och landat i att vi inte behöver eller vill formulera om det förslag som SKF tagit fram. Som klubb kan vi ha en egen vision, men SKF:s nya förslag till vision att förverkliga paddlingsdrömmar passar UKK som hand i handske också, utifrån hur vårt "eget" arbete landat. Mycket för att vi jobbar med en bred medlemssgrupp i ålder och ursprung (2023 hade vi t.ex. över 20 nationaliteter i vår klubb och ännu fler modersmål!), där vi ser att havspaddlingen (vår absolut största sektion) inte lockar till tävling, utan snarare andra faktorer som gemenskap på havet, nyfikentheten att upptäcka, hållbara äventyr i vår omgivning, utvecklas som paddlare, viljan att genomföra ett harryår osv, faktorer gör klubben levande som gemenskap just att förverkliga olika paddlingsdrömmar. Men framförallt att våra medlemmar vi paddla genom hela livet!


"Svensk kanot är en trygg och kraftfull rörelse som möjliggör upplevelser och prestationer i världsklass. Genom respekt för miljön, där vi trivs och utvecklas, och med mod att utmana framtiden", så är det självklart att UKK är ansluten till förbundet. Ett förbund som har en hållbar framtid i sikte är ett förbund som känns självklart att kroka arm med. UKK har tecknat ner allt vi redan gör inom de globala hållbarhetsmålen, en enkel hållbarhetsanalys för att börja någon stans. För att tydligare se vad vi redan gör men också för att också se var vi kan göra mer?

Vision: Tillsammans förverkligar vi paddlingsdrömmar Svensk kanot är en trygg och kraftfull rörelse som möjliggör upplevelser och prestationer i världsklass. Genom respekt för miljön, där vi trivs och utvecklas, och med mod att utmana framtiden.


Men vad är paddlingsdrömmar? Vi frågade några medlemmar:


"Drömmar tycker jag redan att UKK jobbar med. Jag har varit med i klubben i över 20år och gått från att tävla inom sporten till att idag vara motionär. Man kan vara med hela livet i UKK. Det är det bästa tycker jag. Det är väl underbart, att drömma om att jag kan vara med i UKK hela livet? Säger jag som pensionär."

"Det är väl underbart, att drömma om att jag kan vara med i UKK hela livet? Säger jag som pensionär."

"Jag gick med förra året i UKK. Jätteroligt tycker jag som inte hittat min sport under tonåren. Jag testade lagsporter som mina föräldrar envisades med att locka mig till. I UKK får jag plats. Jag kan vara med i grupp men också vara själv när jag behöver det. Fastän jag är nybörjare i 25-årsåldern så är det inget konstigt i UKK, man är verkligen välkommen. Det har varit min dröm hela livet, att passa in någonstans utan att göra om mig för att passa in. Att kunna gå nybörjarkurs som 25-åring var perfekt för mig. Och i år ska jag följe med och tälta tänkte jag. Nervös, för jag har aldrig packat en kajak med saker på det sättet för att tälta."


"Som 42-årig kvinna med två yngre barn hemma och en man som inte paddlar lika mycket som jag, så är klubben toppen för mina paddeldrömmar. Eller heter det paddlingsdrömmar? Oavsett. Jag kan drömma om korta och långa turer på havet och behöver inte paddla ensam de turer jag vill göra. Jag drömmer om att hela min familj ska kunna paddla med UKK när barnen är lite äldre. Och jag ser inte något hinder till det. UKK är inlyssnande och finns det någon som vill driva en fråga, så är man öppen för det. T.ex. har många medlemmar haft önskemål om fler korta turer under arbetsveckan, och det löse sig. Nu finns det kortare pass och längre pass. Jag gick med när jag flyttade till Umeå för att studera på Umeå Universitet för massa år sedan. Vi blev kvar. Det är klart att det ibland varit krångligt att mycket kommunikation varit på svenska, men idag kan vi svenska så det är inte något problem längre. Vi kommer från Tyskland. Många från andra länder är med i UKK. Det är kul tycker jag."


"Många från andra länder är med i UKK. Det är kul tycker jag."

VÄRDEGRUND

Trygg - Välkommen hem – till Svensk kanot. Svensk Kanot står öppet för alla som vill paddla. Här ska alla känna sig värdefulla och få stöd utifrån sina förutsättningar. Vi verkar för en trygg och säker miljö, både i mötet mellan människor och på vattnet. Hos oss finns det alltid någon som lyssnar och agerar vid otrygghet.

Hållbar - Vi lämnar bara krusningar och mersmak. Välmående medlemmar och natur är en förutsättning för vår idrott. Vi erbjuder paddlingsglädje genom hela livet. Här sker fysisk och psykisk utveckling, i balans med återhämtning, på alla nivåer. Vi arbetar för att minimera vårt avtryck i naturen och vurmar särskilt för vår arena – vattnet.

Stolt - Det är mäktigt och fint att vara vi. Tillsammans skapar vi upplevelser och prestationer i världsklass. Vi gör vårt bästa och kan stolt blicka tillbaka på det vi gjort. Vi uppmärksammar det lilla och nära såväl som det stora. Alla ska veta att idrottsrörelsen och föreningslivet som vi bygger är en unik och viktig kraft för folkhälsa, gemenskap, engagemang och demokrati.

I täten - Vi står i rampljuset – med mod, svett och kraft. Vi är med där det händer. Och vi är beredda att ta i och våga för att komma längst. Vi lyssnar och lär, testar och utvecklar. Med framåtanda och lösningsfokus är vi en lärande organisation med utbildning och forskning som givna framgångsfaktorer. Vi är ett förbund för vår tid.


Styrelsen hälsar alla medlemmar ett fint avslut på påsken 2024. Med hopp om en fin start på den femte årstiden: Vårvintern!


/Vi ses på vattnet.


20 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page