top of page
Sök
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Utbildningen i GSRT & havskajakledare 2022 gavs på engelska, en del i UKKs fortsatta säkerhetsarbete

Så kom äntligen 16 oktober 2022 och det var dags för några av UKK's medlemmar att ta steget att utbilda sig till turledare under tre dagar samt att en medlem tog steget 'att utbilda sig till att utbilda' inom GSRT. Grattis Magnus, Brendan och Severin till era diplom!

"Hur känns det" som man brukar fråga inom sporten?


Här en bild från kursen till havskajakledare under GSRT momenten (säkerhetsövningarna) i Sundsvall 2022.


- Att repetera säkerhet varje år, är viktigt. Känns fantastiskt bra att nu vara utbildad GSRT examinatör, att ha en bas som ledare inom GSRT så att vi kan inom UKK friska upp minnet på våra egna turledare varje år nu. Säger Magnus Mac Neil som är ordförande för Umeå Kanotklubbs utbildningssektion.

- Jag tycker det var jättelärorikt att repetera stegen i att planera en tur, att det är en hel del att ha med i beräkningarna för att alla på en tur ska känna sig trygga. Och så klart är en stor del i detta att känna att man kan kommunicera med varandra, säger Brendan som är född och uppvuxen i Kanada, men som bor i Umeå sedan några år.


- Att lära sig mer om paddling är alltid kul, och att göra det med likasinnade är fantastiskt roligt. Fantastiskt bra ordnat av Umeå Kanotklubb och Kanotförbundet att vi fått denna chans. Nu längtar jag till våren, när jag nu blir en av turledarna på UKK:s turer, säger Severin som är född och uppvuxen i Tyskland, men som bor i Umeå sedan några år.


På frågan om de rekommenderar dig att gå utbildningen Havskajak Turledare så svarar de båda:

- Ja! Det är en Europeisk standard. Så oavsett var du kommer att paddla så är det jättebra att kunna.


Engelska som språk och fler tecken på vattnet

Årets utbildning hölls i Sundsvall av Matt som jobbar för företaget Sweden Outdoors Coaching och det var inte en tillfällighet att det blev så. Matt har nämligen engelska som modersmål och det vad det som avgjorde årets set-up hur vi valde att arrangera havskajakledareutbildningen i år. UKK letade någon som kunde hålla utbildningen på engelska. Detta för att bredda UKK:s språkutbud bland klubbens havskajakledare.


- Detta har varit något vi pratat om i flera år. Efter en god dialog med kanotförbundet bestämde vi oss för att göra en pilot. Där vi inte bara valde det engelska språket, utan också att addera ett sätt att prata med mer tecken på vattnet. Detta eftersom vi har medlemmar som pratar flera olika språk, kan ha hörselnedsättning och endel är på studieår kanske ett år på Universitetet och hinner inte lära sig svenska under det året. Säger Magnus Mac Neil som är ordförande i UKK:s utbildningssektion.


Räcker det inte med svenska i en svensk klubb?

Att bredda sig språkmässigt hoppas UKK är ett sätt att inkludera fler i UKKs verksamhet och inte låta språket vara ett hinder för att kommunicera med varandra att kunna leda turer på fler språk. Att utbilda ledare som inte har svenska som modersmål känns som ett naturligt steg för UKK. Själva poängen i denna värdekedja av detta arbetet är att få ut fler människor att paddla oavsett språk - det är det som är det fina i denna satsning. Umeå är en universitetsstad med internationell profil och det speglar också klubbens medlemmar som kommer från hela världen.


"Att jobba med en "pay-it-forwad" anda att även om vi tappar en ledare efter något år för att denne kanske flyttar åter till "sitt" land ser vi inte som ett bekymmer. Snarare en styrka för kajaksporten i stort att vi alla klubbar oavsett var vi bedriver vår verksamhet i Europa, jobbar med den europeiska standarden för säkerhet, för att kunskap ger säkrare paddling inte bara i Umeå, säger Jenny Ferry ordförande Umeå Kanotklubb."

Här en bild från kursen till havskajakledare under GSRT momenten (säkerhetsövningarna) i Sundsvall 2022. Där det också ingår att hantera större flytetyg som Kanot.


“Umeå är en universitetsstad med internationell profil och det speglar också klubbens medlemmar som kommer från hela världen.”

Havskajakledare 1 Umeå Kanotklubb har som krav att turledare på klubbens ledarledda turer ska vara utbildade havskajakledare. Dvs man ska ha gått SKF:s första utbildning för Havskajakledare. Den riktar sig till dig som leder, guidar eller instruerar grupper i lugnare vatten, upp till grön nivå inom det system som heter 'Paddelpasset'.

Fokus för Havskajakledare 1 är att inspirera nya kanotister till fortsatt paddling, samt den viktiga rollen att underlätta för dem att etablera riktiga grundtekniker. Detta innebär att instruera grundläggande paddlingsteknik, miljö och säkerhet i lugna förhållanden relativt nära land. Trygghet och glädje i kajaken är basen, tillsammans med fina naturupplevelser.

Utbildningen är fördelad på 24 timmar och upplägget kan skilja sig lite från gång till gång beroende på var utbildningen hålls. Utbildning är uppbyggd kring modulerna Teknikens Grunder A, Tillämpat Ledarskap A, Pedagogik A, Säkerhet A samt Miljökunskap A

Kursen levereras både av utbildare från SKF Resursteam och av en grupp externa leverantörer.


Förkunskapskrav: -GSRT (Grundläggande Säkerhet & Räddningsteknik, men som UKK valde att avsätta en dag för i Sundsvall innan dagarna med fokus på turledandet). -Första hjälpen utbildning (gärna Första Hjälpen för kanotister, men minimikrav minst 4 timmars utbildning t ex SLS eller Röda Korset) -Grönt paddelpass (hade deltagarna innan denna utbildning i Sundsvall)

Nyfiken på att bli turledare i Umeå Kanotklubb? Kontakta utbildningssektionen på utbildning@umeakanotklubb.se för att lämna ditt intresse. Motprestationen att vi utbildar dig är att du nästkommande år jobbar i klubben med några av klubbturerna,


See you!



Här en bild från kursen under ett vindtak där det pratades teori.

Fr vänster: Brendan, Severin och Magnus.


72 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page