Klipp: UKK:s medlemmar Erik och Johanna testar sina torrdräkter. Något man bör göra med jämna mellanrum för att testa om de är hela.
På våra klubbpaddlingar är det tydligt om torrdräktskrav gäller eller inte.
Ibland trillar det in kommentarer som vi vill reflektera lite över, så det blir ännu tydligare varför vi inte tummar på säkerheten. För allas skull!
Det är underbart att paddla året om. Och du som läser detta inlägg och redan tänker att det är inte så viktigt att vi skriver om detta för att du:
"Ja, men jag vinterbadar ju."
"Ja, men jag har väldigt varma kläder på mig."
"Ja, men vadå, jag har inte tänkt att trilla i idag."
"Ja, men då sticker jag väl ut och paddlar själv då, om jag inte får följa med på klubbens tur."
Vänligen tänk igen, och reflektera över detta inlägg där vi försöker reda i resonemanget att göra åretruntpaddling till en så säker aktivitet som möjligt.
UKK sätter torrdräktskrav för din säkerhet, men också för alla på turen. Om du inte har rätt utrustning kan du tveka att hjälpa någon i en kamraträddning, för att du inte vill riskera att bli blöt. Eller är det du som faktiskt trillar i och sätter gruppen i fara.
Det handlar om kamratanda och att vi alla tänker på varandra.
När du ger dig ut på vattnet med din kajak, är det inte bara väderprognosen eller lufttemperaturen som bör påverka dina klädval. Särskilt i våra nordliga breddgrader, där vattnet kan vara kyligt långt in på sommaren, är det avgörande att du klär dig efter vattnets temperatur. I Umeå Kanotklubb är vi särskilt noggranna med att påminna om detta inför paddling på våren och paddling på hösten, men det är lika viktigt att tänka på när du paddlar på egen hand oavsett årstid eftersom det kan blåsa in kallt vatten väldigt kraftfullt mitt i sommaren om det är en ”kall sommar”.
Här är tio tips för att inspirera dig att alltid tänka på säkerheten och klä dig rätt när du paddlar:
1. Förstå vattnets betydelse
Vattentemperaturen är det som avgör hur länge du kan överleva om du hamnar i vattnet. När vattnet är kallare än 12 grader, kan kroppen snabbt förlora värme och risken för hypotermi ökar dramatiskt. Klä dig alltid med detta i åtanke. I UKK har vi 12 grader som riktmärke att torrdräktskrav gäller! Oavsett årstid.
2. Använd våtdräkt eller torrdräkt
När vattentemperaturen är låg, är en våtdräkt eller torrdräkt ett måste. En våtdräkt isolerar och håller kroppsvärmen nära huden, medan en torrdräkt håller vattnet helt borta från kroppen. Torrdräkten är ett bättre val för riktigt kallt vatten, medan våtdräkten fungerar bra när det är lite varmare men fortfarande kyligt. Men du kan inte ligga i vattnet hur länge som helst! Testa gärna din torrdräkt i 12 gradigt vatten med en vänn, och se hur länge du kan vara i vattnet.
3. Skydda huvudet
Huvudet är en av de mest värmekänsliga delarna av kroppen. Använd alltid en mössa eller huva av neopren när vattnet är kallt. Det hjälper till att minska värmeförlusten och håller dig varm längre.
4. Håll händerna varma
Fingrarna är särskilt känsliga för kyla. Använd paddelhandskar eller neoprenhandskar för att skydda dem. Att ha varma händer gör att du kan hålla ett bra grepp om paddeln och minska risken för skador. För vad hjälper det om du inte kan använda händerna mitt ute på havet?
5. Isolera fötterna
Precis som med händerna, är fötterna extra utsatta i kallt vatten. Investera i neoprenstövlar eller strumpor som håller dina fötter varma och skyddade. Det gör stor skillnad både för komforten och säkerheten. Stövlar du har ute i skogen undviker vi i kajaken. De fylls med vatten och blir tunga tegelstenar.
6. Lager på lager
Klä dig i flera lager för att hålla värmen. Använd ett fukttransporterande underlager, ett isolerande lager, och ytterst ett vindtätt och vattentätt lager. På så sätt kan du anpassa din klädsel efter vädret och hålla dig torr och varm.
7. Flytväst som värmer
En bra flytväst ger inte bara flythjälp, den kan också ge ett extra lager av isolering. Se till att välja en flytväst som sitter bra och ger dig rörelsefrihet, samtidigt som den hjälper till att hålla dig varm.
8. Testa i kontrollerad miljö
Innan du ger dig ut på längre paddlingsturer i kallt vatten, testa din utrustning i en kontrollerad miljö. Känn efter hur kroppen reagerar på kylan och om din klädsel är tillräcklig. Det kan hjälpa dig att justera innan du ger dig ut på allvar. Erik och Johanna i klippet i detta inlägg, vi hoppas de inspirerar!
9. Håll koll på prognoser och temperaturer
Kontrollera alltid vattentemperaturen innan du ger dig ut. Det finns många appar och webbplatser som kan ge dig den information du behöver. Detta kan hjälpa dig att förbereda dig bättre och avgöra vilken klädsel som är lämplig.
10. Ha alltid med extra kläder & en vän
Om du skulle hamna i vattnet och bli blöt, är det viktigt att snabbt kunna byta till torra, varma kläder. Ha alltid med en extra uppsättning kläder i en vattentät packpåse när du är ute och paddlar, särskilt när vattnet är kallt. Och ett par riktigt varma skor är bra att ha i packningen. Att ge sig ut med en vän är trots allt ett bra tips det med, givet att ni båda har tänkt på säkerheten.
Att vara rätt klädd när du paddlar i kallt vatten handlar inte bara om komfort, det handlar om din säkerhet. Genom att följa dessa tips och vara medveten om vattnets temperatur kan du njuta av din paddling på ett tryggt och säkert sätt, oavsett säsong. Glöm inte att säkerhet alltid kommer först – särskilt när det handlar om kyligt vatten!
På Umeå Kanotklubbs paddlingar framgår det om det är torrdräkt som är krav eller ej. Det finns en uppsjö av prisklasser på torrdräkter. Kontakta en seriös återförsäljare så kommer de vägleda dig till en som passar dig.
Den rikedom det är att vistas på havet året runt, låt oss jobba för att fler ska få upptäcka den. Säkert och i god kamratskap.
Vi ses på havet!
Comments