top of page
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Umeå Kanotklubb och Berguddens Fyrvaktarbostäder startar kajakförråd på Holmön

Uppdaterat: 11 juli


Bild: När UKK:s instruktörer och ledare var på utbildning i våras 2024 på Bergudden. Då man även upprättade en riskanalys över Holmön som paddelvatten. Dvs vilka förkunskaper behöver man ha för att paddla säkert här? Vattnets temperatur t.ex. var en viktig del i diskussionerna och vindarna.


UKK:s lånesystem för kajaker och låneregler gäller för dig som vill paddla här

UKK kan stolt meddela att vi öppnar upp ett pop-up förråd i sommar vid Berguddens Fyr. För att våra medlemmar lättare ska kunna åtnjuta den vacka skärgårdslandbygden, men också för att tillgängliggöra vår klubb för fler medlemmar. Vårt lånesystem bygger på att du som paddlar besitter kunskap att kunna göra en riskanalys men också besitter kunskap att rädda dig själv (sk självräddning) samt kamraträddning. Att tillgängliggöra detta förråd som kräver goda förkunskaper om havet, är inte något man gör i en handvändning. UKK har som förening sedan man startade 1976, vistats både i fors, älv och på hav, och vet att t.ex. temperaturen på vattnet är något nybörjare ofta glömmer att ta med i beräkningarna, utan går ofta enbart på luftens temperatur när man klär sig för en tur. Att applicera regler för sina medlemmar är för säkerheten, och att man behöver ett gult eller grönt paddelpass runt Holmön är en självklarhet: paddelpasset är en Europeisk standard som vägleder oss till säkrare paddling.


"Säkerheten är av yttersta vikt i vår förening. Eftersom havet är vår träningsarena, genomför vi noggranna riskbedömningar för att minimera just riskerna. Även om olyckor kan inträffa, ser vi till att våra medlemmar är väl förberedda och utbildade. Genom denna satsning får våra mer avancerade medlemmar inte bara en trygg och säker paddlingsupplevelse, utan också möjligheten att upptäcka de vackraste delarna av Västerbotten,” säger Magnus Mac Neil, utbildningsansvarig i Umeå Kanotklubb.

Bild: Vy från kajak över Berguddens Fyr


Vad finns i detta pop-up förråd?

Här finns kajaker, paddlar, flytvästar, kapell, flottör, pump, samt första hjälpen kit. Allt detta finns nu på Holmön!


Var är pop-up förrådet på Holmön beläget?

Pop-up förrådet är beläget på Berguddens fyr på vandrarhemmet Berguddens fyrvaktarbostäder där du även kan bo när du upptäcker denna pärla till kustband. Detta fantastiska samarbete (det vi valt att kalla prototyp för ett pop-up förråd) pågår 15 juli - 15 augusti 2024.


Bild: Att ha kajaker i gamla fyrvaktarförråd är så otroligt fint på så många sätt. De gamla husen är kulturhistoria.


Hur bokar man kajakerna på Holmön?

Man behöver vara medlem i UKK och tecknat sk kajaklån i UKK. Sedan kan man boka kajakerna i UKKs digitala lånesystem från förrådet som heter "Holmön". Allt om hur du blir medlem och tecknar kajaklån samt bokar hittar du här. Och boende om du vill sova över på Holmöns pärla hittar du här på STF:s hemsida för Berguddens Fyrvaktarbostäder.


Varför kallar vi detta förråd för en pop-up prototyp?

Vi tänker att alla som lånar kajak i sommar kommer få en enkät efter sommaren så vi kan samla in idéer och förbättringsförslag så vi kan göra detta förråd ännu bättre. Och förhoppningsvis permanenta detta inslag om slutsatsen är att detta är en något vi vill bygga vidare på. Vi tänker att det är så vi valt att driva detta projekt samt hur vi vill forma föreningen, dvs genom att lyssna på medlemmarnas idéer och behov. "Det kan ju också bli det omvända med en prototyp. Att vi inser att behovet av detta inte finns, då får vi lära oss av det." säger Jenny Ferry.


"Vi har i projektet dragit slutsatsen att det blir bäst när alla föreningar gör det man är bäst på när man ska samarbeta. I detta samarbete är Umeå Kanotklubb är bäst på att skapa den säkra kajakupplevelsen, och Berguddens Fyrvaktarbostäder bäst på en unik och hållbar boendeupplevelse på Holmön. Vi har inte gjort denna prototyp krångligare än att vi samarbetar utifrån dessa kärningredienser för att få till just det bästa för våra medlemmar, men också för att göra det än mer attraktivt att vilja bli medlem i vår klubb även för de som bor på Holmön men också besökare". Säger Jenny Ferry, ordförande i Umeå kanotklubb.

Hur tar du dig hit?

Holmöarna är en pärla av öar och det går en avgiftsfri färja till Holmön som du kan ta med din cykel på. Färjan ligger cirka 30 kilometer öster om Umeå. Det tar ungefär 30 minuter att ta bil från Umeå till Norrfjärden färjeläge och cirka en timme med buss (skriv in Norrfjärden som slutdestination för nästa avgång för att få tabell). Med cykel går det utmärkt att ta sig hit också, och tiden för det är så klart beroende på hur fort du cyklar, men ca 2-3 timmar med en motionshastighet från Umeå C.


"Det här blir toppenbra, både för vår verksamhet men även för hela besöksnäringen på Holmöarna. Det finns så otroligt mycket att upptäcka, och med kajak så öppnas skärgården upp ytterligare. Vi hoppas så klart att många av UKK:s medlemmar passar på att bo hos oss, men också att att fler av våra besökare och Holmöborna går med i UKK:s bokningssystem. På så vis kanske vi får ihop fler som vill paddla tillsammans" säger Lovisa och Jorik som sköter Berguddens Fyrvaktarbostäder.

Förstudien blev ett genomförandeprojekt

För att kunna åtnjuta paddling runt Holmöarna tryggt och säkert, inleddes en förstudie kring bl.a. att göra en riskanalys kring säkerhet/risker som avslutades hösten 2022. Den förstudien har tagit oss till detta genomförandeprojekt att ha ett "pop-up förråd" med kajaker på Holmön under juli 2024 och dessutom utbilda våra havturledare om området för att kunna ha tillhörande klubbturer här. Projektet kommer utvärderas på UKK:s årsmöte 2025 för att värdera om ett "pop-up förråd" är en väg framåt att gå för att dels bredda klubbens verksamhet, jobba hållbart och även stärka idrott i Umeås skärgårdslandsbygd. Att just minska transporter av kajaker är en stor del i detta, men så klart också att föreningsidrott inte bara ska vara inne i centrala Umeå. Men vi vill inte tumma på säkerheten. Förhoppningen är så klart att få till en permanent lösning på Holmöarna.


Vad är landsbygd i Umeå Kommun?

Umeå kommun definierar landsbygd som hela kommunen förutom de stora tätorterna Umeå (inklusive Ersmark och Röbäck), Sävar, Holmsund, Obbola och Hörnefors.

Då en tredjedel av tillväxten i Umeå Kommun sker utanför staden är det rimligt att ta reda på om Umeå Kanotklubb kan öka med medlemmar som paddlar kajak även i kustlandsbygden, inom de planetära gränserna, genom att de som bor där inte ska behöva åka till tätort med bil för att kunna vara med i idrott. Men också för att de som bor i tätorterna ska enklare kunna ta del av kustlandsbygden.


Mer om Holmöarna

Att paddla kajak runt Holmöarna är en otrolig upplevelse som tar dig genom vackra skärgårdslandskap och kristallklart vatten. Området bjuder på mångfald av natur och djurliv att utforska från vattnet. Med möjligheter till lugna paddlingar längs kusten eller mer äventyrliga turer runt öns olika vikar och sund, finns det något för alla paddlare. Att njuta av stillheten och friden ute på Fjäderägg, samtidigt som du får chansen att upptäcka gömda stränder och sevärdheter längs vägen längs Ängesön. Ett besök till Holmöarna är ett måste för alla paddlingsentusiaster som vill uppleva det bästa av den norrländska skärgården.

För att lära sig mer om naturreservatets olika platser i området, växt- och djurliv kan man ta hjälp av denna karta som Länsstyrelsen och Naturvårdsverket tillhandahåller.

Klicka på kartan för att kunna navigera i den och zooma in på detaljer om reservaten. Här hittar du länk till naturvårdsverkets information som utgår från denna karta:Bild: Kartbilden visar den skyddade naturen runt Holmöarna. Här hittar du länk till naturvårdsverkets information om den skyddade naturen du får upptäcka med kajak runt Holmön men också vilka regler som gäller. Naturvårdsverket har en kryssmeny så du väljer vad för information du vill lära dig mer om på kartan.


Bild: Ett lunchstop på världens kanske minsta museum vid "gamla salteriet".


Lite historia och var man kan bo

Holmön och Ängesön utgör de öar många väljer att paddla runt när man besöker området och är vädret riktigt bra är en avstickare till Stora Fjäderägg eller Holmögadd. Men dessa strapatser är väldigt väderberoende. Holmön är en ö i Bottenviken med rötter som sträcker sig tillbaka till 1300-talet då den var bebodd av fiskare och jordbrukare. Holmögadd är den sydligaste ön i ögruppen och har en fyr som var Sveriges sist bemannade (1760-2003). Stora Fjäderägg ligger öster om Holmön med en fyr byggd 1851. På Holmön ligger Berguddens fyr, byggd 1895. Dessa platser erbjuder historisk charm och vacker natur att upptäcka i dagens tid. Och det finns boende intill båda fyrarna som är anslutna till Svenska Turistföreningen.
Umeå Kanotklubbs projekt har finansierats av Umeå Kommun och Landsbygdsstöd 2024. På Holmöarna har UKK aktiviteter under 2024 som möjliggjorts genom projektet "Hållbar framtid med kajak i Umeås skärgårdslandsbygd" finansierat av Umeå Kommun för att uppmuntra mer föreningsidrott. Projektet sker i ett nära samarbete med föreningar på Holmön.
212 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page