top of page
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

En förstudie: "Samverkan mellan naturturism på Holmön och UKK's kunskap om säker paddling"

Den 23 oktober 2022 en vacker söndag, åkte de som anmält sig från sektionsstyrelserna för att deltaga i UKK's förstudiegrupp ut till Holmön för att träffa Holmöns intressegrupper för turism i en workshop.


– Det känns fantastiskt spännande att vi fått denna möjlighet av Umeå Kommun att göra en förstudie hur man skulle kunna ordna säker kajakpaddling här på Holmön. Det handlar inte om att fixa väggar och tak till ett förråd eller missgynna en privat aktör, utan hur vi gör paddlingen på havet i denna miljö så säker och hållbar som möjligt, och om det är UKK som ska vara den som etablerar kajakförråd på Holmön eller ej det får vi se, säger Jenny Ferry som är en av deltagarna i förstudiegruppen från UKK.


Holmön ligger i norra Kvarken, och dit går en färja som är kostnadsfri från Norrfjärden, Umeå som tar ca 45 minuter.

Bild: Google


FAKTA olika distanser för den vetgirige:


Något mer som workshoppen berörde var om det skulle gå att utveckla paddlingen mellan Holmön och Björkö tillsammans med den årliga Postrodden. UKK's sektion Sprint- och Marathon har sneglat på att haka på postroddens event - och att paddla mellan Holmön och inte segla distansen till Björkö - tillsammans med Vasa Kanotklubb (VKK).


- Detta vore fantastiskt skoj säger Manne Stenström ordförande i UKK's Sprint- och Marathon sektion med ett leende, samtidigt tillägger han att det kräver självklart att de som är med kan sin sak och att det finns följebåtar som tidigare turer som olika paddlare har ordnat själva under åren både i UKK och VKK. Men det vore roligare att göra våra event samtidigt.
Bild: En typ av båt man seglar med i Postrodden. Med start klockan 09.00 första lördagen efter midsommarhelgen går postrodden jämna år från Holmön till Björkö och tvärt om udda år. Vindens riktning avgör dock om man byter start vissa år. Den 36 sjömil (ca 60 km, dvs ca 2 varv runt Obbola Ön) långa vägen tillryggaläggs på i snitt 8-9 tim med 6 m öppna skötbåtar med två årpar och två sprisegel. Besättningen utgörs av 5-6 personer. Samtliga båtar ros och kan seglas i medvind, men inte kryssa.


Umeå Kanotklubb har sedan 1976 förråd i Umeå på fyra olika ställen, med sitt huvudförråd i Ljumviken i Holmsund. Etableringarna av ett till möjligt mindre förråd på Holmön är en idé som har vuxit för att verka för ett hållbart sätt att 'slippa' förflytta kajaker och på så vis stärka ett hållbart utövande av kajaksporten i Umeå.


- Vid varje klubbförråd är det klart att olika discipliner passar olika bra. Vid Bölesholmarna är det ju kajakslalombanan som lockar mest. Och de som gillar slätvatten och nöta hastighet med sprintkajaker så passar Nydala bra för där är det ju motorförbud och på så vis inget som stör slätvattenövningar. Holmön skulle ge de som paddlar hav/tur ett önskat tillägg så man kan bokstavligen ta cykeln eller bussen till Sävar, kostnadsfri färja över till Holmön, och sedan access till kajaker för en tur som kanske annars inte blir av för att det krävs så mycket planering att få över bilen till Holmön med kajaker, säger Jenny.


Det är just detta med hur man får till säkrare paddling som är den stora delen i förstudien. För att hitta väggar och tak att lägga några kajaker under är som sagt inte den stora utmaningen på Holmön, utan det är hur vi ska göra upplevelsen så tillgänglig men samtidigt säker, betonar förstudiegruppen.


Kajaktur just innan Berguddens Fyr, Holmön.

Filmklippsfotograf: Jenny FerryHolmön ligger i norra Kvarken, och dit går en färja som är kostnadsfri från Norrfjärden, Umeå som tar ca 45 minuter.


Nästa steg i detta?

Blir att ta upp frågan om UKK ska ha kajaker på fler ställen än sina fyra förråd på UKK's årsmöte i februari 2024. Det finns inte något självändamål för UKK att ha fler förråd. Men däremot ingår det i vår demokratiska process i föreningen att ha en pågående diskussion om våra förråd är där de bör vara för att våra medlemmar ska inkluderande, enkelt, säkert och hållbart ha access till kajaker och vattnet. Kanske ett "pop-up förråd" bara under juli varje år med några kajaker? Ja, vi får se vad klubbens medlemmar vill, önskar, och kan genomföra med ideella krafter. För någon stans handlar allt om vad våra ideella krafter orkar med. Workshopen visar på att goda idéer är det inte brist på.


Tack alla som varit med i förstudien!38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page