"Detta är det roligaste jag gjort på länge", säger Leif Karlsson medlem i Umeå Kanotklubb som befinner sig i Norge på en 8-dagars intensiv-kurs hos Anders Thygessen i Vestfossen utanför Oslo.
Om du missat varför man bygger en kajak själv och dessutom väljer denna traditionella stil, kan du börja med att läsa detta inlägg på vår blogg.
"Det överträffar mina förväntningar."
De långa dagarna med arbete gör att texterna blir kortfattade. Men bilder säger ju mer än 1000 ord, eller hur? Detta är ett bloginlägg är tänkt att inspirera hur stegen gått till. Och skrevs samma vecka som Leif var på plats.
Att välja mått samt utseende på kajaken kan leda till en del grubblerier.
Jag önskade mig en lång, ganska smal kajak att använda till dagsturer. Jag ville även kunna använda den till rollövningar, då är det en fördel om den är ganska låg bakom sittbrunnen. Anders föreslog en kajak liknande de som byggdes på Sydgrönland, dessa var ganska långa och låga, de användes året runt då det som regel var isfritt året runt. Riktmåtten som sattes var 550x51 cm.
Väl på plats togs våra kroppsmått i en gammal kajak. Måtten som är viktiga att bestämma är: Måttet från tvärbalken bakom sittbrunnen till fotstödet som blir en tvärbalk/fotstöd. Sedan är måttet från bakre tvärbalken till den böjda tvärbalken (masik) i framkant på sittbrunnen viktigt. Här spelar såklart storleken på sittbrunns-sargen roll. Den ska vila på masik och bakre tvärbalk. Höjden på Masiken är också viktigt att bestämma. Man ska kunna kunna trycka låren mot denna balk så man kan få bra kontakt med kajaken.
Kajakbygget träkonstruktionen dag 1-3:
Kajakbygge dag 4
Träarbetet klart på kajakerna. Ny väntar syslöljd!
Vi syr inte i sälskinn som man gjorde förr utan en duk i nylon.
Duken är på plats. Kajaken jag bygger är av en typ som byggdes på Syd-Grönland. Relativt lång, smal och låg, men anpassad till mina kroppsmått. Jag provsatt den innan duken syddes på. Grym känsla med en kajak som passar perfekt. Räknar med att egenskaperna blir som jag önskat. Något instabil initialt men med påtaglig sekundär stabilitet. Planen är att att använda den till dagsturer samt lek och roll.
Kursledare Anders har mycket stor erfarenhet av kajakbygge. Han har byggt och hjälpt till att bygga mer än 1000 SOF-kajaker.
Kajakbygge dag 7
Min kajak är nu lackerad och klar för hemfärd.
Väl hemma återstår ca 10 timmars arbete, flera lager med lack samt montering av däckslinor och slitlister under kölen.
Kajaken är 546 cm lång och 51 cm bred. Vikten är endast 13 kg. Invändig höjd i framkant på sittbrunnen är 21 cm, i bakkant endast 13,5 cm. Detta innebär att packutrymmet är lite begränsat och svåråtkomligt. Utseendet på kajaken tilltalar mig mycket.
Kursen som helhet är jag mycket nöjd med. Thygesen har en imponerande kunskap i kajakbygge samt hur man skräddarsyr kajaker till användaren. Dessutom krånglade han inte till byggprocessen utan höll det så enkelt som möjligt. Korta och tydliga instruktioner samt ”se-lär-hjälp varandra” visade sig vara ett snabbt och effektivt att komma igenom bygget på bästa sätt. Såklart underlättar det om man är någorlunda händig men inte ett krav. Han har haft kajakbyggare i åldrarna 12-83 år som byggt fina kajaker. Jag kan absolut rekommendera denna bygg-kurs i Vestfossen utanför Oslo.
Fotograf alla fotografier detta inlägg: Leif Karlsson
Leif och Umeå Kanotklubb har glädjen att också berätta att två handgjorda grönlandspaddlar åker med från Norge till Umeå. För att berika UKK:s fortsatta arbete att jobba med hantverket, kulturen men självklart också kajakpaddlingen kring just grönlandspaddling. Mer om detta kan du läsa om i klubbens kalender när vi har event/träningar kring just detta. Tack Leif för att vi fick följa med dig digitalt på din resa till Norge!