top of page
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Dags att bygga en ny kajak. Bara en till….

Jag har paddlat kajak i många år och sett det som en perfekt hobby där man kan kombinera motion, vattenlek och friluftsliv. Jag har så gott jag har kunnat ansträngt mig för att försöka bli en så skicklig paddlare som möjlig. Ambitionen har varierat under åren men jag har fastnat för paddling med grönlandspaddel och kajaker med grönländska anor. Jag har också tränat på grönlandsrollar av olika varianter och svårighetsgrader. Jag har även ägnat mig åt kajakbygge i strip-teknik, jag har hunnit bygga 4 st kajaker av lite olika modeller. Kajaken på bilden har jag byggt. För fakta om denna byggteknik rekommenderar jag att titta in på www.thomassondesign.com


Helt ärligt har jag nog ägnat fler timmar åt kajak och paddel-bygge än vad jag har suttit i kajaker och paddlat. Kanhända ett lite ”smalt” intresse men byggandet har varit fantastiskt roligt och stimulerande. Känslan att för första gången sjösätta en egenhändigt byggd kajak är svårslagen. 

Nästa kajak jag ska bygga blir i ribb och duk (skin on frame) teknik. Detta är för mig en ny byggmetod, men det är den ursprungliga metoden som användes av inuiter i de arktiska områdena. Jag har för avsikt att bygga en kajak av västgrönländsk typ, istället för att använda sälskinn kommer kommer den att kläs med en duk av nylon. 


Bara en till….

Jag kommer att bygga kajaken under en 8-dagars intensiv-kurs hos Anders Thygessen i Vestfossen utanför Oslo med start 3 juni.  

Jag ser fram emot att lära av ett proffs och hoppas på så vis kunna undvika misstag och fallgropar. Det kommer att bli en intensiv vecka och jag avser att  göra ett par inlägg på UKK: s blogg under bygget. Sjösättning och första roll kommer lite senare. 


Leif Karlsson 

145 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Jetteråttan på äventyr
Jetteråttan på äventyr
Jul 04

Kanske den vackraste kajak jag sett!

Jette

Like
bottom of page