top of page
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Tips: Ledkarta i Google med fina kajakturer runt Umeå

Uppdaterat: 16 apr.

Här har vi lagt in några tips på fina kajakturer i Google.

Norrbyskär runt är en fin tur. Här kan man se gamla båtar t.ex.Turer att göra tillsammans med en vän. Längre ner på denna sida text om de olika turerna. Klicka på länken för att komma till en digital karta i Google med leder utmärkta:“På Länsstyrelsens hemsida hittar du detaljerad information om regler kring skyddade områden i Umeälvens Delta som t.ex. häckningsperioder när det råder beträdandeförbud.”

10 tips på turer runt Umeå

Dagsturer runt öar mad kajak i Umeå och des närhet. Ett fint sätt att upptäcka Umeå är med kajak.

När man paddlat ett tag och blivit trygg i sitt gula paddelpass, och tagit steget till att bli en sk grön paddlare eller högre nivå, så är det rimligt att man börjar ge sig ut och vill upptäcka områden där man vanligtvis inte paddlat. Umeå har en skatt av öar. För att inspirera våra nyare medlemmar och besökare har vi sammanfattat lite information om de 10 öar vi ser är populärast bland våra medlemmar och försökt uppskatta turens paddlingsnivå. Och som alltid, haka på klubben så du får sällskap! Paddla inte själv. Och har du ingen att paddla med, fråga i klubbens forum i sociala kanaler efter någon att paddla med.

1.OBBOLA 2.TARV Nivå: GRÖN-BLÅ beroende på väder runt delen du passerar i havet.

Distans: Att paddla runt Obbola är en paddling på ca 3 mil. Iläggning: Det finns många bra platser att lägga i kajaken. Men parkeringen intill Salteriet i Obbola är klokt så man kan börja turen med att ta Obbolas udde mot havet, så man kan läsa vädret för havet först. Resterande paddling efter det går att göra inomskärs så den blir mindre utsatt för ev väderombyte. Andra platser är tex parkeringen för Tuvans Naturreservat, Småbåtshamnen Skatan i Obbola eller Simphamn vid Kont. Att tänka på lite extra: Inte paddla i farled. Det går mycket båttrafik och vattenskotrar en fin solig dag runt Obbola och särskilt i Umeälven. Kajaker skall inte ligga i farled oavsett, men du kan behöva korsa farled. Var uppmärksam! Tänk på att Österfjärden och Västerfjärden kan vara lite luriga vindmässigt då de är öppna likt en sjö. Fina rastplatser: Salteriet, Simphamn, Risön, Glasskiosken i Rinneln, Tuvan (Fågelskyddsområde vissa delar var uppmärksam på det). Tips: Tarv har många fornminnen som kompassrosor att kolla på. Värt att stiga iland för.

3.HOLMÖN - som med fördel går att göra till flerdagarstur Nivå: BLÅ-RÖD beroende på väder.

Och att det inte finns vatten att tillgå med enkelhet. Om du inte tar färjan över, utan paddlar direkt ut till Holmöarna, är paddlingen definitivt röd. Färjan är gratis.

Kompetens krävs inte bara för paddlingen i sig utan också att hålla sig med proviant och vatten. Det finns nämligen inte färskvattenskranar och brunnar på annat än vid Holmöns tätort så att säga. Allt färskvatten måste medtagas eller att man kokar vatten på vägen från vissa tjärnar/sjöar. Distans: Att paddla runt Holmön är en paddling på ca 4 mil. Att paddla Holmön, Ängesön och Gaddarna kan bli runt 10 mil beroende på hur du tar dig runt. Färja: Färjan är kostnadsfri men du behöver boka plats innan för att ta med din kajak eftersom du måste ha den på däcket. Flera kajaker tar man lämpligen fastspända på en kajakvagn med bil eftersom kajaker inte får ligga lösa på färjan under sommarens högtryck när många människor är i rörelse. Iläggning: Det finns många bra platser att lägga i kajaken. Men parkeringen intill Hamnområdet är bra. Andra platser är tex att köra bil till bron mellan Holmön och Ängesön. Och lägga i där. Eftersom Östra sidan är det som är det magnifika hamnar man då mitt i att ta sig ut i det. Att tänka på lite extra: Östra sidan är den sida av Holmöarna som har en massa öar och skärgård som är magnifik. Västra sidan är mer en transportsträcka. Har du begränsat med tid är tipset att fokusera på östra sidan. Fiskebastu: Det går att låna nycklar kostnadsfritt på ICA till fiskebastus om man vill att sova i dessa. Klubben har dock oftast tältat eftersom man inte kan förutse exakt var man tänker sova utifrån väder, paddling och känsla. Eld: Var uppmärksam att det råder ofta eldningsförbud på Holmöarna så endast anvisade rastplatser för eld. Och det finns begränsat med färskvatten så du behöver planera vattentillgången väl! Vatten: All vattentillgång måste planeras noga. Vid start fyll på alla behållare med färskvatten för turen om du inte har med dig vattenreningsateraljer för turen. Fina rastplatser: Överallt! Men kolla så det inte är ett fågelskyddsområde. Stora delar av Holmöarna är ett naturreservat men inte allt.

4.NORRBYSKÄR 5.SNÖAN Nivå: BLÅ-RÖD beroende på väder eftersom du paddlar från fastlandet direkt ut till Norrbyskär. Distans: Att paddla från fastlandet runt Norrbyskär är en paddling på ca 15 km. Och tar du även en sväng ut till ön Snöan blir det längre. Iläggning: Kajen på fastlandet intill Norrbyn. Hamnområdet är även bra att parkera på. Tänk på att delar av turen ligger nära ett naturreservat med beträdnadsförbud på vissa öar april-augusti, se mer info här. Fina rastplatser: Överallt! Men kolla så det inte är ett fågelskyddsområde. Tips: Det går att korta ner turen genom att gena “genom” Norrbyskär, men då krävs att man bär kajaken över en bro vid KFUM:s anläggning. 6.BREDSKÄR Nivå: GRÖN-BLÅ-RÖD beroende på var du lägger i. Distans: Runt Bredskär ca 3 kilometer men finns flera fyrar och öar att upptäcka om man vill ha en längre tur. Iläggning: Fastlandet intill finns en småbåtshamn (På Obbola) för en grön tur. Ljumviken UKK:s klubbförråd för en blå-svart tur. Fina rastplatser: Överallt! Och har du tur kommer du se säl. Tips: Ön har en gammal stenlabyrint att kolla in.

7.KLUBBARNA Nivå: GRÖN-BLÅ-RÖD beroende på årstid och väder eftersom det ligger så pass oskyddat. Distans: Runt båda Klubbarna ca 4 km från Salteriet i Obbola t.o.r. Iläggning: Fastlandet intill Salteriet (På Obbola). Ljumviken UKK:s klubbförråd för en blå-svart tur. Fina rastplatser: Överallt! Och har du tur kommer du se säl. Tips: Ön har kvar igenbommade ingångar till det som en gång var militärt område att kolla in.

8.ÖN Nivå: GRÖN beroende på att du ska behärska lite strömmande vatten runt norra och södra udden. Distans: Runt ca 3,5 km Iläggning: Klubbens förråd på Tegssidan intill Oxbron före Lundabron. Eller Klubbens förråd Timmermagasinet, Gimonäs vid Båtklubben. Fina rastplatser: Klubbens förråd på södra spetsen Övrigt: Jet Girls har sitt företag 200 meter från Klubbens Containerförråd. De är fullt medvetna om att det är 5 knop som gäller i just det området. Notera dock att kajaker skall inte hålla sig i farled och detta är Umeås centrala kärna. Alla ska få röra sig här. Alla fordon på vattnet visar varandra hänsyn.

9.BÖLESHOLMARNA Nivå: GRÖN beroende på att du ska behärska lite strömmande vatten runt norra och södra udden samt passagen på Tegssidan. Distans: Runt ca 2-3 km beroende på vattenståndet. Iläggning: Klubbens förråd på Tegssidan intill Oxbron före Lundabron. Eller Klubbens förråd Timmermagasinet, Gimonäs vid Båtklubben. Fina rastplatser: Klubbens förrådsområde (när parken är iordningsställd igen) och Badplatsen inne i Bölesholmarna. Övrigt: En fin kanotslalombana ligger i fåran nedanför Oxbron.

10.STORSANDSKÄR OCH LILLSANDSKÄR OCH MYRSANDSKÄR, Umeälven Deltats 3 största öar Nivå: GRÖN beroende på att du ska behärska lite strömmande vatten runt norra och södra uddarna samt passagen mellan öarna där du korsar farled.

Distans: Runt båda öarna ca 7 km beroende på vattenståndet. Iläggning: Klubbens förråd Timmermagasinet, Gimonäs vid Båtklubben. Där finns cykel och bilparkering. Fina rastplatser: De “gamla” Laxfiskena på Lillsand- och Myrsandskär.


Övrigt: Man får inte paddla runt Stora Tuvan året runt, Flisbergsgrundet och alla delar av Österfjärdens små grund med växtlighet (som också är närliggande områden i Deltat) mellan April-Augusti då det är fågelskyddsområden. Notera detta eftersom det ligger intill dessa öar och kan locka en fin dag att även passera detta. Mer information på Länsstyrelsens hemsida om Natura 2000 området i Umeälvens Delta.


Vi ses på vattnet!

354 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page