top of page
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Kristihimmelpaddling, Natura 2000, fågelarter och ska man vara helt tyst?

Kristihimmel är en helg för oss i Umeåområdet då Umeälven oftast har rivit, grönskan har börjat komma men framförallt har de återvändande fåglarna kommit åter.

Därför blir det en riktig kvitterfest med alla fågelljud att paddla nära och i Natura 2000 området i Umeälvens Delta - där det just nu är fullt med fåglar! Man får paddla på många ställen och vara med om dessa vårtecken på nära håll, men det finns vissa områden i Natura 2000 varken kajak, vandrare, vattenskoter eller båt får vistas from 1 april - 15 augusti varje år."Det finns vissa områden i Natura 2000 varken kajak, vandrare, vattenskoter eller båt får vistas from 1 april - 15 augusti varje år."

Storspoven hörde vi. Men såg faktiskt inte. Däremot såg vi väldigt många tärnor och fiskmåsar. Framförallt i Timmermagasinet på en av bomkistorna där de håller vakt. Mycket fåglar i vassen, men vi höll oss så klart i från att störa häckande sjöfåglar.


När Botniabanan byggdes genom Umeälvens delta 2009 skapades kompensationsområden för järnvägens intrång i naturen. För att ta hand om naturvårdsskötseln i områdena bildades Stiftelsen Naturvård vid nedre Umeälven.

Uppdraget är att långsiktigt ansvara för förvaltningen av kompensationsåtgärderna. Trafikverket utför själva kompensationsåtgärderna.


I Natura 2000 området finns det regler. Vi gick igenom på kajakturen:-Kartan; Var får man paddla 1 april - 15 augusti?

De beträdnadsförbud som gäller är markerade på denna karta. Vi belyste framförallt att det inte är öppet att paddla runt Stora Tuvan just nu. Vi fikade på rastplatsen innan hängbron.

-Att vara tyst? Hur beter man sig när man vet att det finns häckande fåglar i ett område? Vi diskuterade att vara tyst är inte alltid det bästa när man paddlar. En kajak kan vara väldigt tyst och det kan ibland skrämma häckande fåglar ännu mer. Det bästa är att inte paddla nära vass och kustlinje även om man "får" utan hålla sig en bit från. Hellre ta med kikare!

-Vad säger allemansrätten? Något av det finaste vi har i Sverige är allemansrätten. Denna rättighet som möjliggör att vi alla kan vandra fritt och njuta av ett rikt friluftsliv runtom i den svenska naturen. I alla paddelpass ingår det att ha kunskap om allemansrätten men framförallt leva efter dess skyldigheter.


De nya klubbkajakerna i Timmermagasinet är verkligen ett lyft! Det är så bra att ha kajaklån i UKK nu när man kan låna kajaker på fyra olika ställen runt om i Umeå och ta cykeln till förrådet. Vi skojade att det ser ut som att Björklöven kommer paddlande med allt gult och grönt.


Vi fick en fantastisk eftermiddag/kväll på vattnet och på fikapausen passade Jenny på att dela ut en repstump till alla på turen. Och vi övade pålstek. Vi diskuterade vilka knopar som ingår i blått paddelpass, men framförallt vad kan man ha pålstek till och att den inte drar åt om du t.ex. ska dra in en person mot land.
Vi ses på vattnet!
86 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page