top of page
Sök
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Kalaspaddling 2022; Umeå 400år & UKK 45+1=46år

Uppdaterat: 20 aug. 2023

Lördagen den 13 augusti 2022, arrangerade Umeå kanotklubb en kalaspaddling för att fira klubbens 45 +1 år (pandemin stoppade oss förra året!) och Umeå 400 år. Turen började vid Bölesholmarna och avslutades i Simphamn.

– Jag ser alltid fram emot att paddla, men nu blir det ju extra kul när vi både får fira klubben och Umeå, säger ordförande för utbildningssektionen Magnus Mac Neil som var en av de sex turledarna som ledde turen.

30 paddlare genom Umeå city.

Fotograf: Fredrik Larsson


Med på turen var medlemmar i #UKK, Åmsele Forspaddlare #ÅFP, Vasa Kanotklubb #VKK och Umeå Guideförening. Första stoppet var vid timmermagasinet i regn. Men det gjorde inte så mycket, för oss paddlare. Där fick vi veta mer om det fd timmermagasinet där det inte ligger timmer idag, men däremot klubbens nya förråd.Tapio berättar om Timmermagasinets historia.

Fotograf: Jenny Ferry


Andra stoppet gick vi i land i Rinnelns Glasskiosk. Åt glass, drack kaffe och fick veta mer om Rinnelns historia och hur timmer fraktades genom här till sågerierna. Tapio Alakörkkö som var historiaguiden på turen kunde berätta på svenska, finska och engelska vilket var mycket uppskattat då vi hade besökare på turen från olika länder. B.la. Vasa Kanotklubb vilket var extra kul då gränsen till Finland varit stängd under pandemin. Gott att ses igen!Glasspaus i Rinneln

Fotograf: Jenny Ferry


Glasspaus i Rinneln. Här berättar Tapio om landhöjningen, hur vi kommer paddla genom rinneln nu som är innanskärs samma väg som timret också färdades förr. Fram till 1982.

Fotograf: Jenny FerryPaddling genom Rinneln.

Fotograf: Jenny Ferry


“Extra kul att våra vänner från Finland var med från Vasa Kanotklubb då gränsen varit stängd mellan länderna under pandemin. Men nu kan vi hitta på paddlingar tillsammans igen.”

24 av de 30 paddlarna. Några hade hunnit försvinna när vi kom på att det vore kul att ha kvar en bild på oss.


Styrelserepresentanter på turen som hade erfarenhetsutbyte kring hur klubbarna haft det under pandemin. Fr vänster: Mikael Eklund (ÅFP), Agneta Hörnell (UKK), Jenny Ferry (ordf UKK), Tina Hellman (VKK), Tina Hellman (VKK), Hanna Wilamo (ordf VKK), Magnus Mac Neil (UKK), Mikael Granholm (UKK).


Väl framme i Simphamn tog vi oss till Konts tältplats där vi åt god mat och passade på att mingla och prata med varandra och som vi saknat att få ordna större arrangemang under pandemin. Under efterrättten fick lyssna på hur det gått till att gradera alla forsar i Västerbotten av Mikael Eklund som sannerligen varit med om en hel del äventyr, och det kändes verkligen som att vi bara fick höra toppen av ett isberg. Alla lyssnare blev allt sugna på att ta sig till Rödåsel och testa på Mikaels bana att simma i en fors! Ja, Mikael har gjort en bana man kan "bada fors" i som lät som ett kul äventyr att testa.Åter igen tack till alla som planerat, ordnat, varit turledare och alla som var med på turen!


Vi ses snart på vattnet igen!


PS: Lokaltidningen Västerbottens Kuriren skrev en fin artikel inför kalaspaddlingen här: https://www.vk.se/2022-08-09/9-fragor-naturupplevelser-ar-det-storsta-fokuset-i-dag

79 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page