top of page
Sök
  • Skribentens bildStyrelsen UKK

Dugnad eller Städdag - kärt barn har många namn

Fixardag, städdag, talko, dugnad eller ating är frivilligt arbete som görs av en gemenskap. Ordet talko är finlandssvenskt, dugnad kommer från norska språket, medan ating är gotländska.

Enligt Wikipedia kan Talko handla om allt från att bygga en bystuga till att turvis sköta gårdsplanen åt en sjuk granne eller en förening. Till begreppet hör att talko görs i någon mening kollektivt, oftast tillsammans i en större grupp och under en begränsad tid. Som tack brukar talkovärden bjuda på mat och dryck efter avslutat arbete.


Oavsett vad vi kallar sammankomsten. I Umeå Kanotklubb görs dugnader ofta i regi av föreningens förrådsvärd på det ställe där just det förrådet behöver städas eller något behöver byggas, lagas eller målas osv. Efteråt fikar eller äter vi något gott, beroende på situation och årstid.


Städdag på Timmermagasinet 7 maj 2023. Först tömdes förråden och städades. Kajakerna skurades.

Fotograf: Jenny Ferry


Fyra olika platser i Umeå för Umeå Kanotklubb

I år har varje förråd en egen värd. På förrådsplatserna är det en del för privata kajaker, och en annan del för klubbens kajaker. Ett koncept som är mycket uppskattat.


Dela upp klubbens sysslor på fler

Umeå Kanotklubb försöker att bli bättre och bättre på att dela ut uppgifter på fler personer så att det ska vara hållbart och framförallt kul att engagera sig i klubben. Du når förrådskontakterna via forrad@umeakanotklubb.se om du vill hjälpa till extra, har idéer eller om något gått sönder. Det betyder inte att man måste kunna allt själv, utan tillsammans kan vi hitta lösningar. Men genom att ha någon som är "spindeln i nätet" på varje förråd blir det lättare att synka ideér men framförallt vem-gör-vad.

Här byggde vi en avlastningsställning för kajaker. Många grubblerier om hur stor den behövde vara. Vi får se om den blev rätt storlek!Inredning inne i containern

En fantastisk konstruktion inne i klubbcontainern byggdes så vi kan hänga upp flytvästar och paddlar mycket bättre. Bra uträkningar där!


Inte helt lätt att räkna in alla mått inne i en container för den som vet. Och såga rätt fästen så det kilar in bra. Men det gick!


Fotografen får bakläxa. Detta är ju innan det blev klart. Men om du åker till Timmermagasinet får du se på en fantastisk konstruktion!

Numreringar av bommarna

Numreringar av bommarnagjordes också. Så att rätt kajak får rätt plats! Det där att de tyngsta kajakerna har en tendens att läggas på tok för högt upp hoppas vi ska bli ett minne blott nu.

Självklart fikade vi! Det hör ju till. Fantastisk goda mackor som Antonia gjort. Och vilken solnedgång.

Självklart kom vi på många fler ideér... Det är ju det som är så bra!

Hela gänget! Och kolla hur snyggt det blev när skylten kom upp på förrådet!


Visst ses vi på nästa förrådsstäd?


“Det är ett sådant lyft för klubben att ha fyra förråd man kan cykla till. Det känns självklart att vara med och städa dom. Men framförallt träffa andra medlemmar och prata om vad man har för paddelplaner i sommar” säger en av deltagarna


110 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page